Ordening
De begroting, organisatie en uitvoering van gemeentelijke taken is opgedeeld in Programma's. Zo ook in Capelle aan den IJssel. Hiermee kan je verantwoordelijkheden kaderen, vaststellen en begroten.
De ordening in Programma's :
Programma 0 - Bestuur en ondersteuning
Programma 1 - Integrale veiligheid en openbare orde
Programma 2 - Verkeer, vervoer en waterstaat
Programma 3 - Economie
Programma 4 - Onderwijs
Programma 5 - Sport, cultuur en recreatie
5A Vrijetijdsbesteding (Sport en Cultuur)
5B Openbaar groen en (openlucht)recreatie
Programma 6 - Sociaal domein
6A Sociale infrastructuur
6B Werk en Inkomen (Participatiewet)
6C Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
6D Jeugdhulp
Programma 7 - Volksgezondheid, duurzaamheid en milieu
Programma 8 - Stadsontwikkeling
Vastlopen
Tegelijkertijd ontstaat er door deze fragmentatie soms een moeizame samenwerking. Dit is voor hulpverleners in de uitvoerende werkgebieden en inwoners (hulpvragers) met multicomplexe vraagstukken extra ingewikkeld. Zij merken telkens weer dat er onvoldoende afstemming is en er teveel geregeld is binnen hokjes en schotten, waarbij ieder schot weer een belemmering is.
Juist de mensen met multicomplexe vraagstukken laten pijnlijk zien, waar programma's en intenties niet op elkaar afgestemd zijn én elkaar vaak tegenwerken. Gelukkig is er in de gemeente Capelle aan den IJssel steeds meer aandacht voor deze complexiteit. Speciale teams zijn opgericht om daarin meer mandaat te hebben. Bovendien is de menselijke maat voorliggend als het ingewikkeld is, terwijl de veiligheid van de hulpvrager, de omgeving én de maatschappij niet vergeten wordt.
Overigens is dit het vraagstuk waar ik als gezin en als burger mee te maken had én onvoldoende in gehoord én ondersteund werd. Onbedoeld was ik terechtgekomen in dit tegenwerkende oerwoud van wet- en regelgeving. Door de stapeling van zorg, met tegen elkaar in werkende hulp over levensvraagstukken (mantelzorg) heen werd ons gezin een zorggezin en later een multicomplex gezin verklaard. Snap je dan onze complexe emoties en rollercoaster? Ons weer zien als burgers die gewoon het leven willen leven was de basis om de randvoorwaarden weer op orde te brengen. Daar was het speciale mandaat voor nodig, omdat wet- en regelgeving inderdaad tegengesteld inwerkten en de menselijke maat opnieuw voorliggend moest worden. Doen wat de bedoeling is! Zo kon ik voorbij de gebeurtenis komen tot waar ik nu ben.
Hoeveel geld gaat er om?
Volgens de infographic 2023 gaan er enorme bedragen om. Daar had ik nooit bij stil gestaan, tot ik mij daar in ging inlezen. Hierdoor snap ik opmerkingen van anderen beter als ze zeggen dat er echt al genoeg geld gaat naar de samenleving en individuele en collectieve hulp. Misschien vraagt de tijdgeest wel om een herziening van opdrachten om tot een andere uitvoering te komen? Dat gesprek ga ik graag aan.
In 2023 zijn de totale baten voor Capelle aan den IJssel 268,3 miljoen. Het grootste deel komt uit de Rijksbegroting en een kleiner deel uit de lokale belastingen.
Voor de programma's vallend onder Samenleving is in 2023 begroot 138,9 miljoen. Op te delen in:
Programma 4, Onderwijs : 9,3 miljoen
Programma 5, Sport en Cultuur : 14,3 miljoen
Programma 6A, Sociale Infrastructuur : 18,6 miljoen
Programma 6B, Werk en Inkomen (Participatiewet) : 53,1 miljoen
Programma 6C, Wet Maatschappelijke Ondersteuning : 19,7 miljoen
Programma 6D, Jeugdzorg : 23,7 miljoen
En dan ook nog eens voor:
Programma 5B, Openbaar groen en (openbare) recreatie : 7,2 miljoen
Programma 7, Volksgezondheid, Duurzaamheid en milieu : 21,7 miljoen
Programma 1, Integrale veiligheid en openbare orde : 9,5 miljoen
De begroting 2024 van Capelle aan den IJssel is via onderstaande link te vinden:
https://capelleaandenijssel.raadsinformatie.nl/document/13296911/1/07_03+-+Begroting+2024
De begroting 2023 van Capelle aan den IJssel als infographic is hier te vinden:
https://www.capelleaandenijssel.nl/_flysystem/media/infographic-begroting-2022.pdf
