Titel: Opgroeien terwijl de wereld in brand staat
Auteur:
Op haar website www.yvonnevansark.nl staat te lezen: 'Al meer dan 25 jaar schrijf en adviseer ik over jongeren als doelgroep.'. Yvonne studeerde politicologie aan de UvA. Ze volgde de minors in milieukunde en natuur- en milieuvoorlichting. Yvonne schreef meerdere boeken.
Inleiding:
'De afgelopen decennia ging de groei van welvaart en in wereldbevolking stelselmatig ten koste van onze planeet. Terwijl allerlei emissies en het beslag op hulpbronnen en grondgebruik exponentieel stegen, denderde het aantal planten- en dierensoorten achteruit. We verbruiken meer, veel meer, dan we nodig hebben. Dit alles heeft geleid tot klimaatverandering en een diepe ecologische crisis. En er is geen planeet B. ' (blz 9)
en
'Mij (de auteur) fascineert het hoe je leeftijd je kijk op de toekomst, en jouw rol daarin, beïnvloedt. Ik ontwaar in de duurzaamheidsdiscussie een toenemende groep goed geïnformeerde jongeren die besluit niet bij de pakken neer te zitten, maar zich afvraagt: wat kan ik doen om het tij te helpen keren? (blz 9)
Hoofdstukken kort
Deel I Hoe zijn we hier beland?
Deel II Wat kunnen jongeren doen?
Deel III Wat kunnen anderen doen?
Hoofdstukken met indeling:
Deel I Hoe zijn we hier beland?
1 Van vooruitgangsdenken naar point of no return; Duurzaamheid door de ogen van verschillende generaties
2 Greta, van scholier tot celebrity
3 Jongeren als aanjagers van transities
Deel II Wat kunnen jongeren doen?
4 Impact als consument. Stemmen via je portemonnee
5 Impact als activist. Verenig je en laat je stem horen
6 Inspraak via de politiek. Onderbelichte stem in de politieke arena.
7 Impact maken in je werk. Bevlogen young professionals.
Deel III Wat kunnen anderen doen?
8 Ouders. Tweerichtingsverkeer in beïnvloeding
9 Onderwijs. Van emancipatie naar transitie
10 En nu gaan wij ons ermee bemoeien! Structurele inspraak van jongeren.
Waarom interesseert dit boek mij?
Ik ben geboren in de jaren '60. Mijn opvoeding is gebaseerd op de verzuilde maatschappij van toen, terwijl ook toen de wereld al snel aan het veranderen was op allerlei gebieden. Ik ging daar als tiener zeker nog niet in mee. Vanuit de opvoeding in het arbeidersgezin was vast werk vinden een belangrijker doel. Bovendien waren veel maatschappelijke en wereldvraagstukken van nu toen helemaal nog niet aanwezig. Met het ontstaan van het ouderschap eind 20e eeuw leerde ik via de bril van onze kinderen en de aan hen geleerde schoolse kennis kijken naar de huidige maatschappij. Wat voor hen als normaal voelde, maakte mij juist verward. Een bijzondere periode achteraf, waarin ik deze verwarring helemaal nog niet doorhad. Dit boek heeft mij mee kunnen nemen om die verwarring te duiden. En nog beter om weer een bodem te hebben om een persoonlijke basis binnen de huidige ontwikkelingen te kunnen maken.