Titel: Zo worden de cliënten burgers
Auteurs:
De auteurs zijn Dirk den Hollander en Jean Pierre Wilken. Beiden zijn bekend met de methodiek Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SRH).
Dirk den Hollander is verpleegkundige, sociaal pedagoog en hoofdopleider SRH bij heet Centrum Opleidingen Langdurige & Complexe Zorg van RINO Groep. Jean Pierre Wilken is andragoog, psycholoog en lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht
Voorwoord:
Dit boek gaat over een basismethodiek voor hulpverleners om mensen te helpen die tijdelijk of langdurig professionele ondersteuning nodig hebben. Het Systematisch Rehabilitatiegericht handelen (SRH) bestaat uit theorieën, een basisvisie, een praktische werkwijze en hulpmiddelen. De kern is: ondersteuning van mensen bij de door hen gewenste kwaliteit van leven.
Het SRH vindt haar toepassing in beschermde woonvormen, binnen afdelingen van GGZ-instellingen, in de Maatschappelijke Opvang, in ACT- en FACT-teams, bij ambulante woonbegeleiding, in de zorg voor ouderen, in zorg voor jeugdigen, in de forensische zorg, in de verslavingszorg, bij cliënten met verstandelijke beperkingen en bij cliënten met een autismespectrumstoornis. HET SRH leent zich ook prima voor gebruik in multidisciplinaire wijkteams.
Het herstelproces kent vijf pijlers:
Motivatie, Identiteit, Kennis en vaardigheden, Status en betekenisgeving, Sociale en materiële steun.
Hoofdstukken:
1 Basisprincipes van het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen: herstelgericht, presentiegericht en krachtgericht werken.
2 De methodiek op hoofdlijnen
3 Het opbouwen van een evenwaardige band
4 Kracht en kwetsbaarheid
5 werken met de omgeving
6 Het SRH in praktijk brengen
Bijlagen:
- Persoonlijk Profiel (huidige mogelijkheden en ervaringen, wensen en ambities, vroegere mogelijkheden en ervaringen)
- Persoonlijk Plan (wat ik doe, wat anderen doen, wanneer ik dit bereikt wil hebben)
- Signalering Plan (fases, signalen door jezelf te ervaren, signalen door anderen te ervaren, acties door jezelf en/of anderen)
- Vragenlijst Terugval Preventie (stressfactoren, verschijnselen, voorkomen van terugval door uzelf, hulp door anderen)
- Omgeving Profiel (algemene kenmerken, voorzieningen, activiteiten, mensen, sterke en zwakke kanten, mensen)
- Sociale Netwerkanalyse (Leden van het sociaal netwerk, hoe belangrijk, hoeveel contact)